Geschiedenis

In 1985 is Jeugdbrandweer Veenendaal opgericht door Wim Stuivenberg en Bert Veenhof. De jeugdbrandweer is min of meer het ‘opleidingscentrum’ voor de echte brandweer. Spelenderwijs leren de jeugdleden om nepbrandjes te blussen. Waar men in deze tijd bij wedstrijden gebruik maakt van tankautospuiten, redvoertuigen, echte ambulances, bedrijfspanden en woonhuizen, was dit vroeger zeker anders.

Junioren

Bij de junioren (leeftijd van 12 – 15 jaar) moest de gehele jeugdploeg, bestaande uit een bevelvoerder, aanvalsploeg (1 en 2), waterploeg (3 en 4) en de pompbediende, een hindernisbaan afleggen. Dit betekende klauteren over een klimnet, 52mm-slangen gooien tussen twee pionnen door, een bal door een korf gooien en nog meer.

Na het volbrengen van de hindernisbaan, startte de ploeg met het opbouwen van het aflegsysteem. De waterploeg bouwde samen met de pompbediende de watervoorziening op vanaf een ondergrondse brandkraan. De bevelvoerder en aanvalsploeg verkenden het huisje. Dit was aan plat, tweedimensionaal huisje, waarbij aan de ene kant vaak twee vlammenborden (de brandhaard) stonden en aan de andere kant één vlammenbord (de uitbreiding).

Dit hield in dat de aanvalsploeg op de uitbreiding ging spuiten en de waterploeg op de brandhaard. Dit hield in werkelijkheid in dat beide ploegen door een gat in het huis moest spuiten. Zodra de sirene dan afging, was de brand geblust.

Aspiranten

De aspiranten (leeftijd van 16 – 18 jaar) speelden hun wedstrijden wel in echte bedrijfspanden en woonhuizen. Deze panden bestonden uit verschillende ruimtes, waar in twee ruimtes brandhaarden werden nagebootst. Vanuit een goede verkenning zette de bevelvoerder zijn aanvalsploeg en waterploeg in op de twee brandhaarden, waarna de branden geblust werden.

Ontwikkeling Jeugdbrandweer Nederland

Nu zijn de wedstrijden veel uitgebreider en meer praktijkgericht. Waar de junioren aan het begin van de 21ste eeuw hun wedstrijden nog speelden bij een jeugdcontainer (een pand met meerdere deuren en ingedeeld in verschillende ruimtes), spelen zij inmiddels hun wedstrijden ook in echte bedrijfspanden en woonhuizen. De hindernisbaan is ook verleden tijd. Verder spelen de aspiranten niet alleen lage druk-wedstrijden, maar ook hoge druk-wedstrijden.